En önemlisi Tip 1 diyabet veya Tip 2 diyabet olup olmadığınızın iyi bir diyabet merkezinde belirlenmesidir. Çünkü Tip 1 diyabetik hastalar mutlak insulin yokluğu içinde oldukları için insulin tedavisi almak zorundadırlar. Tip 2 diyabetik hastalar oral anti-diyabetik ilaçlarla kan glukoz değerleri normal sınırlar içinde seyrettiği sürece bu tedavi yeterlidir. Ancak komplikasyon geliştiğinde veya ilaçlara direnç geliştiğinde, pankreasta insulin rezervleri tükendiğinde aynı Tip 1 diyabet hastalarında olduğu gibi kan glukozlarını normal seviyelerde tutmak için insulin kullanmak zorundadırlar.
Bir diyabetik hastanın tedavisi eğitimle başlar. Hastalığını ve onu iyi yönetmeyi, bundan sonraki yaşamında sağlıklı olmak için nelere dikkat etmesi gerektiğini endokrinoloji ve diyabet uzmanından öğrenebilir. Ardından diyabet konusunda deneyimli bir diyetistenden yemek planını almalı ve nasıl uygulaması gerektiğini öğrenmelidir.
Vücuttaki insulin kullanımını kolaylaştıran kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan en etkin yollardan birisi egzersiz yapmaktır. Her diyabetik hasta fiziksel aktivite yapmaya teşvik edilmeli ve sağlığının el verdiği en uygun fiziksel aktivite programı kendisine hazırlanmalıdır.
Her diyabetik hasta en azından 3-6 ayda bir mutlaka endokrinolog veya diyabetolog tarafından takip edilmelidir. Aynı zamanda periodik olarak diyabet tedavisi gören diğer diyabetik hastalarla birlikte olmalı, diyabet hemşiresinden eğitim almalı, diyetisyenine uğramalı ve merkezinizde varsa diyabet okuluna devam etmelidir.
Diyabetikler diyabetin gözde yarattığı komplikasyonlardan korunmak için yılda bir kez mutlaka göz hastalıkları uzmanı tarafından göz dibi muayenesi yapılmalıdır. Bu tanının erken belirlenmesini ve komplikasyonların ilerlemesini önleyecektir.
Aynı zamanda diyabet hastası kendi kan şekerini nasıl takip etmesi gerektiğini ev takiplerinin önemini mutlaka öğrenmelidir.
Diyabet Hastalığının Tedavisi
Eğitim= Diyabet eğitimi hastalığın yönetiminde en önemli basamağı oluşturmaktadır. Hastalığınızı bilmek onu yönetmenin tek yoludur. Bunun için Endokrin uzmanınızın eşliğinde düzenlenen diyabet seminerleri, diyabet okuluna devam etmeniz her fırsatta diyabet konusunda özel eğitimli diyabet hemşiresinden eğitim setlerinizi almalısınız.
Diyet (Medikal beslenme tedavisi)=İdeal kilonuz hesaplanır. Bunun için gerekli kalori miktarınız endokrin uzmanınız tarafından hesaplanarak diyetisyeninize hangi kalori ve protokolde diyetinizin hazırlanması gerektiği reçete edilir. Kilo değişikliklerinize göre bu kalori ihtiyacınız düzenlenir.
Egzersiz= Düzenli bir egzersiz programı her hastanın kendisine özel olarak hesaplanır. Diyabetin regülasyonunda ve komplikasyonların önlenmesinde mutlaka haftanın en az 3 günü 30 dakika olmak üzere planlanır.
Medikal tedavi= Diyabet hastalığınızın tipine ve vücudunuzun glukoz değerlerinizi normal sınırlarda tutmak için olan ihtiyacınıza göre tedaviniz planlanır. Bu tedavi planı glukozu düşürücü haplar veya insulin tedavisi şeklinde planlanır. Endokrin uzmanınızın önerdiği tedaviyi uygulayıp glukoz takiplerinizi mutlaka yapmalısınız.
Takip= Doğru glukoz takibi ile ilaç doz ayarlamalarının yapılması sağlanabilir ve diyabet hastalığı hedeflerini takip edebilirsiniz. 3 ayda bir doktor kontrolü ile hedeflerinizde sapma olup olmadığını takip edebilir ve her hangi bir komplikasyon riskini geç kalmadan önceden öğrenebilirsiniz?
Detaylı bilgi almak yada Randevu talepleriniz için 0(232) 463 62 62 numaralı telefon numarasından ulaşabilirsiniz.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Kent hastanesi diyabet merkezi takımı sizi yemek planınız, egzersiz programınız, teda…
Devamını OkuDiyabetin neden olduğu komplikasyonlar kaçınılmazdır. Uluslararası diyabet kontrol ve…
Devamını OkuYılda bir kez EKG, TSH, göz dibi muayenesi, nörolojik muayene, akciğer grafisi, tüm b…
Devamını Oku